Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Това се посочва в позиция на МВнР. 

РС Македония прави опит да забрани употребата на името Иван Михайлов

"Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси", припомнят от МВнР. 

"Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период. Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване", се казва в позицията на МВнР.

Сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля: Македонските българи сме тук и ще търсим правата си

Днес стана ясно, че Комисията за употреба на имената на личности в РСМ е взела отрицателно становище и е изразила негативно мнение за употреба на името Иван Михайлов от страна на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля. Становището ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието, което ще трябва да вземе решение.

Използването на името на личността на Иван Михайлов като наименование на сдружение е оценено от Комисията като „провокация за националното чувство на македонския народ“, имайки предвид, че става въпрос за личност, „която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество“, пише в диспозитива на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на МАНУ.

В Комисията са участвали петима души – по един от министерствата на правосъдието и на културата, един от Института по национална история и двама представители на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ).

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват заличаване. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

„С последното решение Комисията за използване на имена на лица и министърът на правосъдието считат, че наименованието на Културния център „Иван Михайлов“ е проблем. С това Република Северна Македония предава работата на ВМРО и защитата на македонците. Същите хора, които някога са се борили и загинали за идеалите на ВМРО. С това решение загиват животът и борбата на хилядите македонци, загинали в името на идеята, поставила основите на тази държава – ВМРО и нейните лидери Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов, които явно са се определили като македонски българи, са заличени”, написа на фейсбук страницата си председателят на сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски, след като стана ясно, че министърът на правосъдието на Северна Македония е отказал използването на името Иван Михайлов, като провокативно.

Постът му беше споделен и на фейсбук страницата на сдружението. 

„Ако се замислим преди години, само думата българин беше табу у нас, а сега вече се борим за правата на човека. Иван Михайлов и нашият Културен център, наречен в негова чест, не е записан в централните регистри, а в сърцата на хората в Македония. Ние, македонските българи, сме тук независимо дали искаме или не, и знаем по кой път трябва да върви Македония, както са знаели нашите предци. Ние сме борци за правда като тях, а не жертви и с всеки изминал ден ще даваме повече и повече”, пише в поста на страницата и на сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, в което се заявява, че представителите на македонските българи в Северна Македония не се отказват и ще се борят за правата си в Страсбург, „за премахване на фалшифицираната история и за отваряне на досиетата на УДБА” и никой не може да ги спре. 
Таня Тодорова/БТА, БГНЕС, МВнР