Втори ден с провокативни колажи по сайтовете на държавни институции
Втори ден с провокативни колажи по сайтовете на държавни институции / netinfo

Втори ден на сайт на държавна институция се появяват провокативни колажи. След като вчера това се случи на сайтовете на МОН, МВР и НАП, днес за втори ден интернет страницата на приходната агенция беше обект на атака.

Преди обяд се появи клипче с две анимирани човечета, които танцуват и хвърлят пари, а по-късно - снимка на бившия гуверньор на БНБ Иван Искров с надпис „Майната им на парите. Важното е да сме здрави".

Хакнаха сайта на МОН, сложиха провокативен колаж с Кунева

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че това не е хакерска атака, а зложелатели са се възползвали от бъг в системата на търсене на НАП.

По думите му проблемът вече е преодолян. На въпроса дали е възможно така да се манипулира информация на сайта като например да се сменят банковите сметки на агенцията, Бъчваров отговори, че това няма как да се случи.

Пред Дарик говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров заяви, че интернет страницата вече е напълно работоспособна и такава е била дори с наличието на провокативните колажи:

"Това не би могло да се нарече хакерска атака. Всъщност това, което се случва, е въвеждането на определен интернет адрес в търсачката на сайта, след което резултатът се визуализира. Не е била застрашена информацията или конфиденциални данни. Отстранен е вече проблемът. Става въпрос за компютърен бъг в системата, който е използван от трета страна злонамерено".

Бъчваров категорично отрече да е имало или да има възможност да се променя или манипулира информация на сайта:

"Никаква част от сайта не може да бъде манипулирана".

Той допълни, че държавното "Информационно обслужване" - фирмата, която поддържа сайта, е работила по отстраняване на проблема от вчера и днес са се справили с бъга. Бъчваров увери, че вече не може да се появяват провокативните колажи.