/ Снимка: Георги Димитров
Отлагането на разглеждането по същество не изненада никого. Това не е съществен проблем, стига да не се отлага прекалено дълго във времето. Има желание да се работи динамично и в кратки срокове. В рамките на 2 седмици на пленум във ВСС да се разгледат тези правила – много внимателно трябва да им следим съдържанието, които трябва да спазват рамката, установена от законодателя, а не да се опитват чрез самата процедура да заобиколят разглеждането на процедурата по същество. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред медии след заседанието на Висшия съдебент съвет (ВСС), който днес се събра и имаше една-единствена точка в дневния си ред - искането на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Правилата трябва да се огледални на правилата за избор на главен прокурор и на ВКС. Ако имам предложения във връзка с тези правила, ще сезирам ВСС, посочи правосъдният министър.

Гешев: МВР и правосъдното министерство ни атакуват, докато престъпността расте

"От моя гледна точка процедурата е ясна. Нарочни процедурни правила не виждам защо толкова са необходими за пленума на ВСС. За първи път стартира такава процедура. Аз от встъпването си в мандат заявявам, че законът трябва да се спазва и действам институционално. Проявявам уважение към органите на съответните институции. Война с календара няма водя. Не съм предложила правила, защото от моя гледна точка процедурата е ясна", коментира Йорданова.

„Разследването на антикорупционния фонд, протестите от 2020 година и упражняването на полицейско насилие, делото срещу Баневи, системата за случайно разпределение на делата, поставят под съмнения почтеността и независимостта на съдебната власт“, каза правосъдният министър Надежда Йорданова по отношение на Иван Гешев, по време на изслушването на ВСС за неговото отстраняване.

Тя отбеляза, че доверието в главния прокурор е едва 8%.

„Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8%, а отрицателно мнение имат 57%“, каза тя.

Йорданова посочи, че е нелепо главният прокурор да неглижира ролята на медиите.

Гешев поиска публична процедура и обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му


„Според главния прокурор е обидно в 21 век да се изисква с изрезки от вестници отстраняването му. Показаното надменно и неглижиращо отношение към медийните публикации, е показателно за дълбоко непознаване на ролята на медиите, чиято работа е да разкрива злоупотреби“, каза Йорданова.

От своя страна Иван Гешев заяви, че 8% е по-висок рейтинг на доверие от процентите, които е получила партията на Йорданова.

„Това е политическа атака, която се води срещу прокуратурата. Бих препоръчал да се прочетат решенията на консултативния съвет на европейските прокурори. Точно заради това има разделяне на властите, защото не сме политици, за да мерим работата си с рейтинг, но ако имам 8% доверие, това е по-голям процент от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала“, отговори Гешев.