ВСС отказва да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система
ВСС отказва да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система / снимка: БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказва да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система. Това става ясно от писмо до финансовия министър Владислав Горанов.

С мотива, че спазват фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани от Конституцията и Закона за съдебната власт, кадровиците на системата отговориха на писмото на Горанов, с което той поиска те да оттеглят решението си.

С 12% увеличение на заплатите на магистратите и съдебните служители

Според ВСС единственият вариант за увеличение заплатите е от реализираните икономии във фонд „работна заплата”, защото така не се засягали останалите разходи по бюджета.

От ВСС припомнят на Владислав Горанов, че в управленската програма на правителството и в стратегията за продължаване на реформата в съдебната система, запазването на върховенството на закона е сред основните приоритети. Допълват, че вече са започнали работа по прекрояване на съдебната карта, като са закрити няколко съдилища.

Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт са близо 750 млн. лева, припомня ВСС. И така според членовете на съвета това е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава кадровия орган от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия.

А дебатът, свързан с решението за увеличение на заплатите създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт, пише в писмото до Горанов.

Съветът предлага диалог на Владислав Горанов за бюджета на съдебната власт.