ВСС изслуша съдия Петър Стоянов и бизнесмена Марио Николов
ВСС изслуша съдия Петър Стоянов и бизнесмена Марио Николов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет изслуша съдия Петър Стоянов и бизнесмена Марио Николов. Кадровият орган на съдебната власт образува дисциплинарно производство срещу Стоянов след като през март тази година във в. „Капитал" беше публикувана снимка от вечеря между него и подсъдимия Николов в гръцки ресторант в столицата.

В статията се посочва още, че преди време магистратът е разглеждал дело на фирма, свързана с брата на Марио Николов, което завършва с присъдено обезщетение в размер на повече от 500 000 лв.

След изслушването магистратът направи опит да се скрие от журналистите, които повече от два часа чакаха пред сградата на ВСС.

Преди около месец съветът започна дисциплинарно производство срещу съдия Петър Стоянов, който през март беше засечен да вечеря в луксозен столичен ресторант с бизнесмена Марио Николов. Информацията, оповестена от изданието, беше съпътствана от пояснение, че преди време Стоянов е бил част от съдебен състав, разглеждал дело, заведено от фирмата на брата на Марио Николов Петър. В публикацията се посочва още, че потърсен да коментира случая магистратът на няколко пъти мени отговора на въпроса познава ли се с бизнесмена и вечеряли ли са заедно. Самият Николов също беше привикан да обясни за случая пред членовете на ВСС, но пред медиите коментира единствено, че няма разрешение от дисциплинарния състав да разкрива информация какво са го питали и посочи, че делата на брат му нямат отношение към случая: "Отгооворил съм на всички зададени въпроси. Може да се обърнете към тях, ако те преценят, че трябва да разкрият определена информация".

Адвокатът на съдия Петър Стоянов - Емануил Йорданов, разкритикува медийната публикация, станала повод за проверката на кадровия орган, и заяви, че клиентът му и Марио Николов са просто познати.

Йорданов добави, че делото, което цитира Йово Николов, е на търговско дружество, в което към момента на постановяване на решението от съдия Стоянов, братът на Марио Николов вече не е фигурирал като съдружник.

Самият Петър Стоянов направи опит да се скрие от репортерите, излизайки от страничен изход. Той единствено потвърди за вечерята и заяви, че проверката ще изясни всичко. Стана ясно още, че по времето, когато се провежда вечерята, съдия Стоянов не е знаел, че срещу Николов има второ висящо дело, а е мислел, че е окончателно оправдан по процеса за източване на пари по програма "САПАРД".

След публикуване на снимката през март, заповедта, с която Петър Стоянов беше командирован във върховния съд, беше отменена и той се завърна на старото си работно място в Софийския военен съд.