Всяко шесто дете в Пловдив е жертва на насилие
Всяко шесто дете в Пловдив е жертва на насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всяко шесто дете в Пловдив е било жертва на насилие, а всяко десето приема агресията като естествена част от живота, показват данните от анкета, обобщени от зам.-председателят на Комисията по противообществените прояви за малолетни и непълнолетни Петко Василев. Проучването е направено между 1000 ученици от различни учебни заведения. Според него семейството генерира насилие, а училището е арена на агресията.

От Комисията отчитат спад в детската престъпност, като през миналата година тя е 9 процента, а за страната е 13%.

Най-много, 90%, са кражбите, извършени от малолетни и непълнолетни. През 2011 г. няма случаи на извършени от деца убийства, изнасилвания и блудства. Има обаче 8 случая на средни и тежки телесни повреди от непълнолетни и малолетни.

Една от целите на Комисията по противообществените прояви за малолетни и непълнолетни през 2012 г. е да бъде въведена система за спиране на риска от повторна противообществена проява. През тази година ще бъде обърнато специално внимание и по направление "Училището - сигурна среда на децата", по което са проведени два етапа.

От Комисията гарантират, че ще бъдат открити начини, за да не се продават наркотици в, пред и до учебните заведения. Ще бъде отделено специално внимание на децата от етническите квартали. Към момента данните сочат, че те са извършители на най-много престъпления и с тях трябва да се работи по по-специален начин.