/ БГНЕС, архив
кучета
92828
кучета
  • кучета
Домоуправители на столични кооперации ще влизат на проверка по домовете, за да вписват кучетата в домовата книга. Домашните любимци ще бъдат регистрирани и в районната община. Идеята е на зам.-кмета по екология Йоана Христова, която е изпратила писмо до районните кметове и приканва да се установи реалната бройка на кучетата, които се отреждат по блокове и къщи. В същото време от „Екоравновесие” посочват, че собственици на бойни кучета масово изоставят животните си в София. Само в приюта в Горни Богоров има десетина питбула.

кутре
БГНЕС, архив

След като Столична община реши на преброява пътниците в градската мрежа, сега на ред са и домашните кучета. Зам.-кметът по екология Йоана Христова настоява домоуправителите да впишат в домовите си книги колко четириноги живеят в техния блок. Според закона за управление на етажната собственост – всеки управител на вход, който не изпълнява задълженията си, може да отнесе глоба до 1000 лева. По този начин от „Московска” се надяват да се установи  реалният брой на домашните любимци.
 
А междувременно стана ясно, че ротвайлерите и питбулите са най-често изоставяните кучета, каза шефът на общинското „Екоравновесие” Веселин Асенов:
 
"За съжаление продължава изоставянето на бойни породи кучета, като питбули и ротвайлери. Към момента има около десетина питбула в приюта в Горни Богоров, за които се полагат специални грижи от доброволците. След усилената работа с тях се забелязва добро поведение от тях. Спряха да проявяват агресия, защото те са агресивни предимно към други животни, а не към хора. Дори вече си играят с други кучета", посочи Асенов.

бездомни кучета
БГНЕС, архив

Масово се оставят и новородени кучета от съседни на София общини, допълни Асенов.
 
"Една част от хората сигнализират да бъдат настанени кучетата в нашити приюти, но една доста голяма част от тях въобще не подават сигнал, а директно ги изоставят по улиците. Стремим се да обхванем всички крайградски райони на София, като най-потърпевш от тази практика е район Нови Искър", каза още той.
 
Заради станалото задължително чипиране на кучетата, от общинското предприятие предлагат безплатно поставяне на чип само срещу задължителна кастрация.