/ iStock/Getty Images
Към днешна дата в област Търговище има 71 болни ученици, диагностицирани с COVID -19 и още близо 1300 с грипоподобни симптоми. Това прави близо 18 процента от всички учащи, е съобщила Елка Станчева - началник на Регионалното управление на образованието на заседание на Областния кризисен щаб, информират от областната администрация.

Карантинираните паралелки са 18 от общо 535 в петте общини на областта.

На заседанието на Щаба е изразено безпокойството, че предстоят неприсъствени дни за децата и заболеваемостта сред тях рязко има опасност да се повиши. Затова членовете на Щаба са се обединили около идеята да се засилят проверките на обществени места, на места за обществено хранене и др. Всички родители да ограничават децата си да се въздържат от масови събирания в големи компании и да спазват стриктно противоепидемичните мерки, където е нужно, призовават властите.

Областният управител Станимир Парашкевов е апелирал представителите на ОД на МВР, БАБХ, общините и РЗИ, според правомощията си, да осъществяват по- строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемични мерки в заведения за обществено хранене, кафенета, по- големи магазини и на други обществени места.
БТА