Временно е спряно издирването на водолаза, изчезнал в подводна пещера
Временно е спряно издирването на водолаза, изчезнал в подводна пещера / ThinkStock/Getty Images

Временно е преустановено издирването на изчезналия водолаз в подводна пещера край котленското село Кипилово, съобщиха от "Пещерно спасяване".

Решението е взето след проведени разговори между "Пещерно спасяване", водолазите, полицията и роднините на изчезналия водолаз. Засега издирванията в сифона са спрени, тъй като след шест гмуркания водолазът не е намерен. Спасителите считат, че на този етап рискът за водолазите от издирване в дълбочина не е оправдан. Взети са предвид достигнатата дълбочина и дължина, липсата на сухи части, температурата в пещерата, и количеството въздух в бутилките на изчезналия.

Издирват водолаз, изчезнал в подводна пещера

Полицията продължава разследването и разпита на свидетели за изясняване на някои странни обстоятелства около случая. След разследването е възможно да се възобнови издирването в сифона, допълват от "Пещерно спасяване".

Сигналът е подаден на тел. 112 около 17:30 ч. на 25 май за изчезнал водолаз в подводната пещера край котленското село Кипилово. Сигналът е подаден от негов приятел. Двамата мъже са от Варна.

Те прониквали в пещерата, която е водна. Единият не излязъл. Денивелацията на пещерата била около 150 метра.