Вотът на недоверие ще е за състоянието на здравеопазването
Вотът на недоверие ще е за състоянието на здравеопазването / Sofia Photo Agency
СДС иска оставката на Анна-Мария Борисова
33004
СДС иска оставката на Анна-Мария Борисова
  • СДС иска оставката на Анна-Мария Борисова

Първият вот на недоверие срещу кабинета Борисов ще е за провала в здравеопазването, стана ясно след редовните заседания на ръководствата на двете партии в опозиция - БСП и ДПС. Очаква се до петък искането да бъде внесено в деловодството на парламента. За това са нужни подписите на поне 48 народни представители. Левицата и ДПС разполагат с 77 подписа. От началото на месеца опозицията води разговори за внасяне на искане за оставка на кабинета, като дори покани "Синята коалиция" да се присъедини към искането. От обединението обаче бяха категорични, че левицата и ДПС не са разумна алтернатива на сегашното управление.

Макар да не подкрепят вота сините поискаха оставката на здравния министър Ана-Мария Борисова.

Сините искат премиерът Борисов да назначи нов екип, който да не бъде подбран по кръстовищата на страната.

„Споразумението, заради което подкрепихме бюджета, просто не се изпълнява. Липса на компетентност и воля за реформиране. Нов цитат: Аз не правя реформата, прави я обществото. Това е просто бягство от отговорност. Министерството на здравеопазването стана филиал на Министерството на финансите против лекарите и болниците, против пациентите. Времевият график, разписан от министерството, се проваля. Няма нито една мярка, реализирана в посока качеството на здравната помощ. Просто бяха спрени за българските болници" - така аргументира искането на СДС лидерът на партията Мартин Димитров.

Вотът на недоверие ще е за състоянието на здравеопазването
netinfo

Колегата му в СДС от здравната комисия в Народното събрание Ваньо Шарков отговори на въпроса как като критикуват липсата на реформи в сектора сините ще подкрепят правителството при евентуален вот на недоверие именно на тема здравеопазване: „Ако изобщо бъде внесен вот на недоверие, и изобщо бъде внесен по темата здравеопазване, първо ние няма да подкрепим категорично никакъв вот на недоверие, внесен от тройната коалиция, в случая двойната поради отсъствието на единия партньор, защото тези хора проявяват цинизъм, внасяйки вот на недоверие за нещо, за което носят огромната вина. Второто което е, вот на недоверие се внася за цялото правителство, а ние искаме оставките на хората, които ръководят здравеопазването. Ние казваме, че може да бъде променено българското здравеопазване, ако има нови хора с ясна политическа визия и с воля за реформиране на системата. Тези хора, които в момента ръководят, правят само злини на практика".