От началото на годината са станали над 2 200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2 700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция", цитирана от Националното радио.

Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на миналата година. Загинали са 7 души, а ранените са 127.

Тя и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи препоръчват да се спазва по-ниска скорост и по-голяма дистанция между автомобилите, когато навън е дъждовно.

Близки на загинали на пътя настояват за по-бързи автоекспертизи след катастрофа

Отчита се, че при дъжд има ръст на леките пътни инциденти.

 "Такова е времето в момента. Инцидентите са само с материални щети обаче. Там няма загинали и ранени хора. Това е така, защото по-голям брой автомобили участват в пътното движение, тъй като в повечето случаи хората ги използват като чадъри. Намалете скоростта най-малко с 20 километра от максимално допустимата, и увеличете дистанцията.  Пътното платно е хлъзгаво, увеличава се спирачния път", каза още Любка Маринова.

"При дъжд нека имат предвид хората, че нашите магистрали са много опасни. Стават аквапланинги на много места. При дъжд винаги трябва дистанцията да е по-голяма и скоростта да е по-ниска. Изключително внимателно да се кара в такива условия", посочи Владимир Тодоров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР