/ МО, пресцентър
Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха успешно противопехотна мина, открита в залива на град Царево.

Сигналът за металния предмет, наподобяващ боеприпас, е бил подаден на 6 август. Забелязали са го следобед първо младеж и девойка, които се гмуркали в морето. 

"Специализираният екип от ВМС извърши обследване на обекта и го класифицира като противопехотна мина. С цел намаляване на риска при унищожаването на боеприпаса, военнослужещите решават да не го извличат от водата и да не го транспортират. Мината е унищожена днес, около 09:15 ч. в района на залива на Царево при стриктно спазване на всички мерки за безопасност, които се изискват при взривяване на обекти, намиращи се под вода", посочиха от военното ни министерство. 

Имах съмнения какво точно беше, но не посмях да се гмурна на такава дълбочина, за да го видя отблизо”, каза пред NOVA старши спасител Георги Русинов. Затова той предприел незабавни мерки и звъннал на тел. 112. 

Концесионерът на плажа Антон Иванов отрече да се е създала паника сред туристите.

“Полицията дойде много бързо. Направихме всичко, което трябваше да направим. Но от близо 2 метра нямаше как да кажем точно какво е”, обясни Иванов. 

Взривиха противопехотната мина, открита на плажа в Царево (ВИДЕО)
 

Междувременно от Военното министерство съобщиха и за сигнал за метален предмет, наподобяващ двигател на противовъздушна ракета, който е получен днес в Щаба на ВМС от Морския спасителен координационен център. Обектът е открит в района на къмпинг „Добруджа“.

На място за изследване на предмета е бил изпратен екип от брегови пост за радиотехническо наблюдение „Шабла“.

След направения оглед, военнослужещите класифицират намерения предмет като стартови двигател на противовъздушна ракета PANCIR – C1, който не представлява опасност.

Към 10.45 ч. обектът е транспортиран на брега, в безопасен район.