/ iStock/Getty Images
ГДБОП предупреждава за спам атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата. Това съобщиха от полицията.

Facebook е оставил незащитени 400 млн. телефонни номера

Такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова по-добре то да не бъде отваряно изобщо и направо да се изтрие, препоръчват от МВР.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни спам кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибернападения, които целят заразяване на устройствата на потребителите. Сигнализират още и за други подобни атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в криптовалута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Бургаски магистрати се обучиха на киберсигурност

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите Интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.