/ БГНЕС
Военната болница в София е с пълен капацитет от инфекциозни легла и пренасочва към други лечебни заведения
Военномедицинска академия спря да приема болни, които трябва да бъдат тествани за коронавирус, защото е с препълнен капацитет, каза на редовния брифинг шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Пациентите със симптоми и пристигнали от рискови дестинации, които трябва да бъдат тествани и наблюдавани, се пренасочват към други лечебни заведения в столицата.

Отново всички проби в лабораториите за коронавируса са отрицателни, те са 83. За денонощието са приети 6 човека, които днес ще бъдат тествани в рамките на работния ден.

СЗО призова за съгласувани действия срещу коронавируса


Дадени са препоръки към министъра на младежта и спорта Красен Кралев за евентуалните събития в страната, тъй като се следва примера на другите държави. Ще останат само събитията в първа и втора лига, каза още ген. Мутафчийски. На всички спортисти, пристигащи от чужбина, трябва да се осигури 14-дневна карантина в България. Ген. Мутафчийски припомни, че университетите сами ще решат дали да предприемат мерки.

98 000 са вече заразените от коронавируса в целия свят. Смъртните случаи са над 3 300.

Междувременно главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че освен учениците, които са в грипна ваканция, и децата от детските градини могат да не ги посещават до 11 март по желание на родителите. Тези, които не спрат да посещават детска градина или ясла, ще бъдат проверявани за здравен статус при приема сутрин.

"Това, че имаме международна ситуация с коронавируса, още повече ни кара да предприемем такава мярка, тъй като наличието на толкова много хора с подобна клиника, затруднява нещата", коментира д-р Кунчев за обявяването на националната грипна епидемия.

Проф. Мутафчийски обяви, че следят ситуацията с развитието на коронавируса в другите страни, като посочи, че в Гърция случаите вече са 31, в Хърватия 10, в Северна Македония 1, в Германия и Франция, вече случаите са около 500, а в Италия над 3000.