Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Десислава Иванчева и Биляна Петрова / БГНЕС
Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест". Това сочи доклад на Комисията от ВКС, която трябваше да провери спазени ли са всички изисквания по делата срещу бившата кметица на кв."Младост" и заместничката й, публикуван от Върховния съд.
 
Апелативният спецсъд е спрял определението за изменение на мярката на двете подсъдими, въпреки че то все още не е било подписано от съдебните заседатели, а само от председателя на съдебния състав, става ясно още от доклада.

Апелативният спецсъд за пореден път остави в ареста Иванчева и Петрова
 
Образуваното искане за спиране е било разгледано и без да е изпълнена законовата процедура, съгласно която в седемдневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.
 
Още същия ден, след като спецсъдът пусна Иванчева и Петрова под домашен арест, апелативният съд спря изпълнението на тази мярка, а дни по-късно реши да отхвърли решението на първоинстанционния съд и да ги остави в ареста.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?
 
Освен това апелативните съдии не са разполагали с протокола от проведеното съдебно заседание. Той е бил администриран до Апелативния спецсъд след произнасянето му по искането на прокурора за спиране на изпълнението на определението за промяна на мерките.
 
Съдебният състав е разполагал само с "частичен" протокол, който е в работен вариант и не представлява официален документ, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря. Понятие "частичен" проткол в процесуалния закон няма, отбелязва още комисията.

Делото „Иванчева“: Спецсъдът отказа отвод на прокурорите
 
Комисията счита, че констатираните нарушения представляват "инцидентен случай на неправилна съдебна практика".
 
Върховните съдии "препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата - при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие", пише още в доклада на комисията.
БТА