Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Десислава Иванчева и Биляна Петрова / БГНЕС
Спецсъдът отказа да направи отвод на прокурорите по делото „Иванчева”. Искането дойде от защитата на тримата обвиняеми заради прокурорското писмо до Апелативния съд отпреди няколко дни. В него прокуратурата призоваваше съда да не дава на Върховния касационен съд документите по делото за проверка. Според адвокатите подобен призив е институционално вмешателство във функциите на ВКС, ярка проява на предубеденост и специално отношение към отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева. Съдът обаче не откри такива. В съдебна зала днес бяха разпитани и двете поемни лица, участвали в първоначалния оглед на колата, в която бяха арестувани Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. След няколкочасов оглед на открито автомобилът трябвало да бъде закаран до подземен паркинг. Дотам всички шестима участници в огледа стигнали с въпросната кола, а препоръката към поемните лица била да си скрият ръцете в ръкавите и да не пипат нищо.

ВКС проверява Апелативния спецсъд заради Иванчева и Биляна Петрова
 
В средата на ноември Спецсъдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова, обвинени във взимане на подкуп в особено големи размери. Решението трябваше да влезе в сила незабавно. Последва светкавичен прокурорски протест, а още същия следобед Апелативният спецсъд се събра и отмени незабавното изпълнение на мярката поне до произнасянето на втората инстанция.
 
Според адвоката на Биляна Петрова Емануил Йорданов протестът и отмяната на мярката са били в нарушение:
 
„Законът предвижда тридневен срок, в който протоколът от съдебното заседание може да бъде поправен или допълнен. Този тридневен срок не е изчакан. Освен това, наличието на протест на прокуратурата изисква той да бъде връчен на обвиняемите и техните защити. Това също не е сторено. Изведнъж се оказва, че след работно време в петък ние имаме състав на Апелативния съд, който може да се произнесе без окончателно изготвен протокол и без да има при себе си делото. Трудно ми е да разбера как са направили изводите си, че определението на първоинстанционния съд следва да бъде спряно. Адвокат съм от 87 година, досега такъв случай няма“, каза адвокат Йорданов.

Иванчева и Петрова остават в ареста засега
 
В часовете между решението на двете съдилища Иванчева и Петрова така и не напуснаха ареста. Според адвокатите им прокуратурата извън правомощията си пратила факс до ареста, в който нарежда да бъде спряно изпълнението на мярката.
 
Случаят накара Върховният касационен съд да обяви, че започва проверка на Апелативния съд по делото „Иванчева”. Последва писмо от временните шефове на спецпрокуратурите, както и наблюдаващият прокурор по делото – Илиян Рангелов. В него те призоваха Апелативния съд да не предоставя за проверка документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно относно домашния арест.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?
 
Това накара днес защитата да поиска отвод на тримата прокурори заради „ярка проява на предубеденост и специално отношение към обвиняемите”. Искането обаче не бе уважено от съда. Според съдия Иво Хинов, няма доказателства за факс от прокуратурата до ареста. Писмото с призива да не се дават документите, пък, било в интерес на обвиняемите, тъй като ако материалите бъдат дадени за проверка на ВКС, гледането на мярката за неотклонение щяло да се забави. 
 
В зала днес бяха разпитани и двете поемни лица, участвали в огледа на колата на Иванчева и Петрова. Огледът продължил над 5 часа на паркинга на СДВР, след което трябвало да се отиде на тъмно в подземен паркинг, за да се провери за следи от луминисцентното вещество, с което са белязани парите за подкупа.
 
Първоначално колата отказала да запали. След това всички 5-6 участници в огледа се качили в нея и заедно стигнали до подземния паркинг. Препоръката към поемните лица била да си държат ръцете в ръкавите и да не пипат нищо.