/ БГНЕС
'Борбата по казуса "Чума" по животните от Странджа продължава. Машинациите по време на предишното управление на ГЕРБ ще продължат да бъдат разкривани, но заедно с това трябва да върнем справедливостта и възмездието". Това заяви председателят на предизборния щаб на БСП Кристиан Вигенин по време на брифинг.

По думите му трябва да се предприемат необходимите мерки България да бъде извадена от списъка на страните, в които има чума по дребните преживни животни.

Нинова: Масовото избиване на животни е едно от най-големите престъпления в управлението на ГЕРБ

"Повече от три години предишното правителство не намери начин да се справи с този проблем, защото не искаше да признае греха си към тези хора. Сега очакваме да се вземат нови проби от тези животни и с отрицателните резултати България да получи най-после този статут и да се възобнови нормалната търговия с продукти от овце и кози", допълни Вигенин.

Според него трябва да се намерят начини да бъдат обезщетени хората, които са загубили животните си тогава – но не със символични суми.

"Моралната отговорност за случилото се през юли 2018 остава в тогавашния председател на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев и министър Порожанов. Смятаме, че сегашният председател на БАБХ, макар и в служебен кабинет, трябва да помисли за промяна в нормативната база. Нашата битка за хората в този регион продължава и за справедливост", обобщи председателят на предизборния щаб на БСП.

Вигенин припомни за случая на фермерката Ана Петрова от град Болярово. Стадото на фермерката е било опазено от доброволци през 2018 г., когато БАБХ обяви седем огнища на чума по дребните преживни животни в общ. Болярово и в с. Кости. Заради огнищата са били евтанизирани над 2000 животни.