Видинският кмет иска пари от излишъка за закуски и отопление в училищата
Видинският кмет иска пари от излишъка за закуски и отопление в училищата / netinfo

32 стотинки са отпуснати за безплатни закуски на децата във видинските училища, което е крайно недостатъчно, заяви кметът Румен Видов. Той ще поиска още средства на заседание на Общинския съвет. Освен това сумата от 300 000 лева за отопление на учебните заведения също е малка и трябва да се дофинасира тази дейност, смята кметът.

Назначена е комисия, която ще проверява качеството на храната и дали учениците са доволни от закуските, които получават. Също така община Видин ще предложи на училищата, които имат едносменен режим на работа, да започват по-късно занятия, за да могат учениците да стават в по-късен час. Целта е да се избегне част от натоварването, както за учениците, така и за родителите. Общината предвижда и дофинансиране на училищата със средства от общинския бюджет, за да има достатъчен ресурс за отопление през зимния сезон и за осигуряване на нормалното протичане на учебния процес.

В този връзка са и отправените искания от страна на администрацията към Министерство на финансите за финансиране от бюджетния излишък.