Бурният вятър събори фасадата на мол „Ларго” в идеалния център на Благоевград. Инцидентът е станал в 18.15 часа тази вечер. Няма затиснати хора под отломките, съобщи областният управител Бисер Михайлов. (Вижте снимки от инцидента)

Първоначално е рухнала обшивката на източната фасада на сградата, а минути по-късно се съборила и част от южната. В момента на падането да е имало хора в търговския център.

Силният вятър скъса електропроводи и изкорени дървета в Северозапада

Падна фасадата на мол в Благоевград
БГНЕС

Падна фасадата на мол в Благоевград
БГНЕС

По думите на очевидци цялата сграда се е разтресла, чул се е силен тътен и е замирисало на изгоряло. Всички посетители са били евакуирани през един от задните входове на търговския център.

На място има дежурни екипи, които ще останат там и през малките часове на денонощието. Обходен е периметърът, както и етажите, не са открити пострадали хора. Захранването е изключено, а разчистването на отломките ще стане след стихването на вятъра, обясни областният управител.

Силният вятър изпочупи дървета, клони и ламаринени покриви

Вятърът днес е най-силен в Северозападна България, където очакванията бяха поривите да достигнат над 70 км/ч. В 23 области на страната е обявен жълт код за опасно силния вятър. В този край са подадени множество сигнали за паднали предмети. Най-сериозно бе засегната област Монтана, откъдето е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети, а 3000 домакинства в Монтана останаха без електричество.

По-рано плевня изгоря в благоевградското село Дъбрава. При пожара нямаше засегнати хора и животни, но силният вятър създаде опасност огънят да тръгне към съседните къщи.

Изгоря плевня в Благоевградско (СНИМКИ)

Падна фасадата на мол в Благоевград
БГНЕС

Падна фасадата на мол в Благоевград
БГНЕС

От пожарната припомниха по-рано през деня, че хората не трябва да остават на открито, заради опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре да се затварят вратите и прозорците в домовете, да се приберат незакрепени предмети от тераси и балкони. Ако човек остане на открито, трябва да потърси временно заслон.