Основните версии за инцидента на българо-турската граница са, че става въпрос или за трафик на мигранти, или за трафик на наркотици. Това съобщи на брифинг заместник–главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

Той говори за трагичния инцидент, при който граничен полицай бе убит в понеделник вечерта, докато патрулира по границата с Турция, в района на село Голям Дервент.

Покосени мечти: Убитият граничен полицай готвел сватба с приятелката си

"Какви са причините ще установим в хода на нашето разследване, считам, че в рамките на 12 часа установихме не малко от информацията“, обясни Сарафов.

Починалият е 32-годишният Петър Бъчваров от Елхово. „Престъплението винаги има възмездие и ние няма до пощадим усилията си да накажем извършителите на това тежко злодеяние“, заяви той.

Заместник–главният прокурор уточни, че от международния отдел на турската прокуратура са уведомили българската страна, че са задържали две лица. „Единият е извършител, другият е заподозрян като помагач на извършителя“, посочи Борислав Сарафов. Самоличността на задържаните се установява, добави той.

Български следователи ще бъдат изпратени на място, за да присъстват на следствените действия, които ще провеждат турските им колеги.

Има задържан за стрелбата край Елхово, при която загина граничен полицай

Според шефа на НСлС подобно посегателство освен престъпление и злодеяние, е и вандалски акт срещу българската държава и срещу суверенитета. „Да простреляш униформен полицай на границата на една държава, това граничи с терористичен акт, това е посегателство срещу суверенитета на държавата“, категоричен е Борислав Сарафов.
БТА