Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в заседанието на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), на което бе обсъдено и гласувано становището по предложените от 166-ма депутати изменения в Конституцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Мнението на комисията бе поискано от министър Атанас Славов, с молба за спешност.

Доц. Славов защити пред Венецианската комисия основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт, се посочва в съобщението. Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на Народното събрание – в Прокурорския съвет.

България очаква от Венецианската комисия становище за предложените промени в Конституцията

Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет.

По отделни предложения се изразяват критики и препоръки. Ще защитавам позицията становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект, заяви министър Атанас Славов, цитиран в съобщението.

Проектът за промени в Конституцията  на първо гласуване в пленарната зала бе подкрепен от 161 народни представители, като проектът не събра три четвърти от гласовете и не беше приет. „Против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. Дебатите продължиха повече от седем часа.
Таня Тодорова/БТА