Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на Венецианската комисиq проекта за промени в конституцията, внесен в 49-о Народно събрание от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.
 

Ремонтът на Конституцията: Вижте какво ще се промени в държавата (ДОКУМЕНТ)


Молбата към Комисията за демокрация чрез право на СЕ (Венецианската комисия) е за „спешно становище по проекта на най-ранен етап“. Към писмото, адресирано до председателя на комисията Клер Бази Малори, е приложен проектът за изменения в основния закон, депозиран на 28 юли тази година.

„С цел по-нататъшен напредък в усилията ни за установяване на върховенство на закона в България стартирахме процедура за промени в конституцията, включително за да изпълним докрай препоръките на Венецианската комисия. За успешния финал на този процес бихме искали да получим спешно становище по проекта на най-ранен етап“, се казва в писмото на министър Славов.

Три парламентарни групи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията

Той е посочил основните предлагани изменения - ограничаване правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура, повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат, преобразуване на сегашния ВСС чрез отделяне от него на Прокурорски съвет с мнозинство от членове, избирани от парламента, промени във формирането и правомощията на служебните правителства.

Пакетът от конституционни промени, в превод на английски език, ще бъде предоставен по официален път на Комисията от Министерството на външните работи.