Венцислав Дамянов - Боксьора напусна Националната следствена служба. Полицейска кола го отведе до дома му, където той ще трябва да изтърпи мярката "домашен арест". Полицейското присъствие в Световрачане и района ще остане засилено.

Припомняме, че по-рано днес Софийският районен съд остави в сила старата мярка за неотклонение на Боксьора, а именно "домашен арест".

Съдия Николай Урумов обясни, че две мерки за неотклонение не могат да се изтърпяват наведнъж, затова не налага нова мярка по новото обвинение срещу Дамянов.

Урумов е магистратът разглеждал мярката за неотклонение на Дамянов и по първото му обвинение в закана за убийство и хулиганство, като тогава той му налага задържане под стража, но после градският съд променя решението и постановява домашен арест. Малко след това, в сряда, Дамянов е задържан отново при акция на МВР в селата Световрачане, Войнеговци и град Нови Искър, заедно с трима негови приближени. Прокуратурата му наложи 72-часов арест и му повдигна ново обвинение за хулиганство по случай от 28 юли тази година.

По време на заседанието днес Дамянов помоли да му сложат електронна гривна, но това можело да стане единствено с решение на наблюдаващия прокурор по първото му дело. Прокурорът по делото Иво Боев обясни, че срещу обвиняемия са свидетелствали осем от дванадесетте човека, присъствали на случая от 28 юли, когато Дамянов удря кроше на мъж. Обясненията им се потвърждавали от флашка с видеоматериал, посочва БТА.

Задържаха отново Венци Боксьора след спецакция в Световрачене (ВИДЕО)

По информация на NOVA общо 12 са свидетелите срещу Венцислав Дамянов. Всички те разказват как той бие и напада хора от Световрачене, без да е провокиран за това. Имало и записи от камери, които доказвали тези му действия в различни дни и часове. Срещу Дамянов имало свидетели, които са криминално проявени. Те също трябвало да бъдат проверени.

Служебният адвокат на Дамянов посочи, че единствената причина той днес да се изправи пред съда и да има второ обвинение, са репортажите, излъчени в ефира на NOVA през последните няколко дни.

След новия арест на Венци Боксьора: Бившата му съпруга говори за него (ВИДЕО)

Темата беше коментирана и от главния секретар на МВР Петър Тодоров

„Имаме данни, че Венцислав Дамянов – Боксьора, е бил пазен от полицията като свидетел, ще се провери. Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората. Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема,  ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки”, обясни Тодоров.

Рашков: Отстраних началника на 2-о РУ заради Венци Боксьора

Заради скандалния казус началникът на второ районно управление в София вчера е бил отстранен от длъжност. Заместник – началникът на СДВР Мариан Билалов пък подаде оставка. 

„Проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност. Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки”, посочи Тодоров.