/ БГНЕС
Ние се подготвяме за спиране на газа, защото виждаме историята и виждаме как се спира газ без причина, това заяви вицепремиерът на страната и финансов министър Асен Василев по време на регионалната министерската кръгла маса в София, която е посветена на сътрудничеството за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Петков: Ангажиментите не се изпълняват и доставките на газ са спрени

"Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация. Имаме възможност 20 млрд. куб. м от юг на север да местим със съществуващата инфраструктура. Ако направим модернизация, това може да стигне и до 25 млрд. България има скромни нужди, Румъния и Молдова също са сравнително скромни. Това означава, че има около 15 млрд., които могат да се пренасят през границите на България и Румъния. Това е част от решението. Другата част е да се акцентира върху производството на електроенергия от газ и въобще производство на електроенергия. В крайна сметка да стане това, което предложихме на ЕС, а именно - обща стратегия за купуване, така че да се доставя газ ефективно", посочи Василев. 

ЕС отказва да плаща газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките

Финансовият министър заяви, че вярва, че има решения, които могат всички да използват.

"С общи усилия, със съществуващата инфраструктура, с малки модернизации и с обединени действия по линия на електроенергията, тръбопроводите и договорите, можем да диверсифицираме региона. И веднъж завинаги да прекратим зависимостта", каза още Асен Василев на енергийната среща в София.