ВАС реши за двореца Кричим на Сакскобургготски
ВАС реши за двореца Кричим на Сакскобургготски / Sofia Photo Agency
Отказът на пловдивския областен управител Тодор Петков да върне двореца „Кричим” на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок е законосъобразен, разпореди Върховният административен съд с решение, което не подлежи на обжалване.

Тодор Петков обжалва във ВАС отменената забрана за връщане на имотите заради липса на достатъчно основание за издаване на административен акт. „Досега всичките имоти са връщани с административни актове на Симеон Сакскобургготски и сестра му. Не намерихме основание да ги върнем и съдът потвърди нашите действия, че са правилни”, заяви Петков.

След обжалването на пловдивския областен управител, наследниците на Борис Трети заведоха граждански иск в Пловдивския окръжен съд за доказване на собствеността в Кричим със страна по делото министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Дори според Търновската конституция дворецът не би следвало да бъде върнат на фамилията Сакскобургготски”, коментира Тодор Петков. Той подчерта, че връщане на държавния имот е не е възможен заради факта, че претендираните от царската фамилия земи са същите, за които държавата има нотариални актове, тъй като експертизите не доказват идентичност на държавната собственост с тази, която е предмет на иск на Сакскобургготски и сестра му.

Други новини от Пловдив