Върховният административен съд ще излезе с решение по жалбите на две коалиции и един кандидат депутат срещу законосъобразността на решението на ЦИК за преброяване на 100 процента от разписките от машинния вот на изборите. Това стана известно на заседанието на съда днес.

На заседанието, в което жалбите бяха разгледани, Надежда Йорданова от Демократична България заяви пред съда, че решението на ЦИК за броенето на сто процента от разписките е взето в нарушение с принципа на съразмерност. Тя отбеляза, че броенето става по непрозрачен начин и неясни последици.

Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" посочи, че атакуваните от нея две решения на ЦИК, свързани с преброяването, са нищожни. Тя поиска съдът, ако не ги обяви за нищожни, да ги обяви за недопустими или да ги отмени като незаконосъобразни.

Напрежение заради решението на ЦИК за броене на всички разписки от машините

"Няма правни аргументи и формална логика" в решението на ЦИК за броенето на сто процента от разписките, каза Манолова пред медиите. По думите й решението на ВАС е важно, защото в навечерието на втория тур на президентските избори "хората, които са прекарали 24 и повече часове да броят безсмислено контролни разписки, могат да се разколебаят, а част от тях могат да се заразят, тъй като работят в затворени помещения в условията на ковид".

Тя добави, че смисълът на контрола би бил да има публичност и прозрачност в процеса, иначе недоверието в изборния процес нараства. По думите й това е била целта на ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП - "да внушат недоверие в изборния процес, да откажат хората да гласуват и успяха".

На въпрос дали "Продължаваме промяната" са водили неофициални разговори с нея за евентуално участие в изпълнителната власт, Манолова отговори, че тя е адвокат и не си търси работа. "Очакваме наистина да има правителство на промяната и позициите в него да се заемат от почтени хора, от хора с експертиза", допълни Манолова.
БТА