Вандали повредиха инсталацията „Мост на светлината във В. Търново
Вандали повредиха инсталацията „Мост на светлината във В. Търново / снимка: АЛОС, архив от предишния проект

Вандали са посегнали тази нощ на инсталацията „Мост на светлината", която ученици от художествени училища в страната правят на Стамболовия мост във В. Търново. Повредени са част от конструкциите, които днес трябваше да бъдат окончателно завършени. За инцидента е подаден сигнал в полицията. Учениците ще направят всичко възможно в рамките на деня да възстановят художествените обекти, за да може във вечерните часове инсталацията на Стамболовия мост да има цялостна визия с локално осветление.

За четвърта поредна година през август ученици от художествени гимназии от цялата страна създават мащабна художествена инсталация в градската среда на Велико Търново. Организатор на събитието е Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Министерството на културата. Художествената акция е част от обучение на стипендианти, в рамките на Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет.

Осъществява се по методическата система „Паралелни стъпки, паралелни пространства" на едноименната образователна платформа за съвременно изкуство, създадена от Център АЛОС. Участниците изграждат атрактивни художествени обекти, изработени от дървени летви, тел и текстилни материали. Мястото е Стамболовият мост - една емблематична за Търново локация.

Идеята е чрез нестандартна промяна на градския облик да се провокира мисленето на жителите и гостите на старопрестолния град към размисъл за възможните промени във визията на града.

Други новини от Велико Търново