В разчетите на НЗОК нямало достатъчно средства за профилактични прегледи
В разчетите на НЗОК нямало достатъчно средства за профилактични прегледи / netinfo

В разчетите на Националната здравноосигурителна каса не са предвидени достатъчно средства за профилактични прегледи, смята д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Говорим за хората над 18 години, каза Киров в Хасково, където участва в научна конференция на общопрактикуващите лекари.

По думите му, ако можем да вярваме на статистиката, те са около 4 милиона души, а в разчетите на здравната каса са предвидени средства за максимум 2 милиона от тях. Според него статистиката на социално значимите заболявания в България е изкривена, защото правилата, по които работят общопрактикуващите лекари, са изкривени.

Той смята, че за най-често срещаните заболявания като хипертонията и диабета може да се получи точна статистика само от семейните лекари, но тя ще бъде още по-точна, ако им бъде дадена свободата да менажират процеса на диагностика и на лечение на тези заболявания.

Тъй като ние сме силно ограничени от правилата, наложени от НЗОК и от различни нормативни наредби, една част от пациентите биват лекувани, но не влизат в статистиката, отбеляза още д-р Киров.