/ БГНЕС, архив
В болница "Пирогов" не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти, настъпили извън територията на лечебното заведение.
 
Това се посочва в становище на директора на болницата проф. Асен Балтов, изпратено по повод инцидент от 19 септември, когато пострадал човек е бил намерен на кръстовище, близо до лечебното заведение, а от "Пирогов" не са изпратили медицинско лице на място.
 
Парадокс: Ако лекар излезе от дежурство, за да помогне, може да бъде наказан

Ако лекарите напуснат болницата, за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение, се допълва в съобщението.
 
Проф. Балтов посочва още, тел.112 е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.
 

БГНЕС, архив


Хора твърдят, че мъж бил блъснат пред болница, а лекарите в нея не излезли за помощ

Когато е потърсена спешна помощ за конкретния пациент, в хирургичния кабинет на "Пирогов" е имало 10 пациента в спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности, се казва още в становището и се добавя, че всички екипи от "Спешно отделение" са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти.
 

БГНЕС, архив


В същия ден в отделението е била оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през конкретния кабинет са преминали почти 100.
 
Пациентът е с черепно-мозъчна травма, адекватен. Той ще остане за лечение в Клиника по неврохирургия.