/ Dariknews.bg
Към тях се присъединиха шефа на полицията и окръжния прокурор
Шуменци отново излязоха на протест в памет на загиналата при катастрофа в града 22-годишна Светомира Станчева. Хората се събраха на мястото на пътното произшествие – около кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“.

Заявление за днешния протест не е постъпвало в полицията и в общинската администрация в града. На 28 септември 18-годишен шофьор се вряза с колата си в автомобила на Светомира Станчева и отне живота й. Полевият тест за наркотици показа, че обвиняемият Жечко Кюркчиев е карал след употреба на амфетамини.

Нов протест в памет на загиналата Светомира от Шумен

Протестиращите пресичаха пешеходните пътеки около кръстовището като блокираха и създаваха затруднение за движението на автомобили в района. На място бяха няколко екипа на полицията, въпреки липсата на заявление за протеста. На него присъстваха директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст.комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов.

Тук сме да изкажем нашата съпричастност. Трябва да се абстрахирате от това, че сме тук като длъжностни лица, в настоящия случай сме тук като граждани. Дошли сме да подкрепим семейството на загиналото момиче. Те водят една такава битка за промяна в законодателството, което ние изцяло подкрепяме. Отлежават доста промени в Закона за движение по пътищата и е крайно време народното представителство да намери време да промени законите. Засега аз ще се моля те да успеят“, каза пред журналисти Куздов.

Шествие в памет на 22-годишното момиче, загинало при катастрофата в Шумен

„Дойдохме тук да изкажем съпричастност към родителите, към всички граждани на Шумен. Това, което им казахме - че в случая сме длъжностни лица, но сме и родители, ние също имаме деца, които ежедневно пресичат пешеходни пътеки и по някакъв начин са участници в движенето“, отбеляза ст. комисар Георги Гендов.


Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата, довела до смъртта на 22-годишното момиче и до телесна повреда на друга жена.
 
БТА