/ снимки: Кирил Кирилов
35 договора за проектиране и строителство са сключени до момента за модернизацията и оборудването на летище „Граф Игнатиево“ в очакване на новите самолети F-16 Блок 70. Това казва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Предстои сключването на още 11 договора по различни дейности за подготовка на летището за пристигането на самолетите. Първите договори са сключени през 2020 г., пояснява министърът.

Към настоящия момент всички сключени договори са в процес на изпълнение, като до момента няма нито един завършен проект.

Първата доставка на първите самолети трябва да стане в първото тримесечие на 2025 г., като се очаква дотогава да са приключили дейностите по модернизация на летището и прилежащата му инфраструктура така, че да се покрият изискванията на производителите на самолетите.

Заради световната пандемия от COVID-19, както и последиците от войната в Украйна, обаче, някои изпълнители са поискали индексиране на стойностите на вече сключените договори за изпълнение на проектите, обяснява Стоянов.

С цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на изтребители Ф-16, през юли 2020 г. бе изготвен „План за реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево“ и същият е приет от Съвета по отбрана.

Общо над 300 млн. лв. ще струва ремонта на летището. Около половината от тези разходи са свързани със специфична за Ф-16 инфраструктура, а останалите са за общи ремонти по авиобазата, както и разходи за носенето на бойното дежурство от друго летище, докато върви ремонтът.
БГНЕС