След случилото се с автомобила на бившия финансов министър Владислав Горанов, проверка на NOVA разкрива случаите на коли клонинги в България. Според вносители - клонинги на официално продадени у нас автомобили се движат дори в рамките на Европейския съюз. Те се продават на по-евтини цени. На жаргон се наричат „коли без роуминг”, защото с тях не трябва да се минава граница.

Фирмата собственик на колата: С Горанов сме жертви на автомобилната мафия

По данни на Асоциацията на вносителите на автомобили почти всеки в бранша у нас се е сблъсквал многократно с казуса „коли клонинги”. Около процент от автомобилите, които стигат до автокъщите, са именно превозни средства с двойници някъде по света. Преди покупка пък не се прави никаква проверка за това дали колата има клонинг. Причината, според бранша – това може да се направи само с връзки в службите.

След повече от 20 години в бизнеса с внос на автомобили от Европа зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев казва, че случаите на коли с двойници е често срещана практика. Последният такъв е от лятото.

„Оказа се, че нашата кола не е двойник, тя е донорът. Колата, която се издирва, е във Франция, нашата беше в Италия. Във Франция човекът, знаейки че тази кола я кара на чужди номера, си минава на светофарите и на камерите на червено и с висока скорост и съответно са дошли глоби на този човек, на когото е реалната кола. Имаше глоби за около 2 000 евро”, обясни Доросиев. 

След жалба от италианеца, че не е карал бързо или на червено, станало ясно, че автомобилът му има клонинг. Любомир обаче купил колата, без да знае тази „подробност”. „Много трудно може да се направи проверка на място, защото това са база данни в полиция и Интерпол. Трябва да се използват връзки, защото без връзки не става”, добави Доросиев.

От опита си твърди, че колите клонинги идват най-често от Италия. При строго изградена схема, с цел застрахователна измама. „Може този двойник след време да се обяви през застраховател за откраднат и да се получи сумата. Те, ако са платили за този двойник 10 000 евро, а колата струва 50 000, после при застраховател може да получи една сума от 35-40 000 евро, което е доста добра печалба”, уточни Доросиев.

За експерта по национална сигурност Николай Радулов няма как в схемата да не участва и полиция. „Обикновено, за да се случи това, пръст имат и местните служби, които регистрират. Обикновено това е КАТ”, каза той.

Цените на двойниците са по-евтини и по друга причина. „Сега ще употребя този разговорен начин, по който се изразяват продавачите, че това е кола „без роуминг”. Караш си я в страната, обаче не трябва да излизаш с нея”, добави Радулов.

Въпреки че са наясно с проблема, от бранша с внос на коли смятат, че няма как тази схема да бъде прекратена. „Това не може да се предотврати, но в КАТ и в Прокуратурата могат да бъдат малко по-бързи, по-чевръсти и да връщат тези автомобили. Поне да избием част от загубата във вид на части”, призова Доросиев.
 
NOVA