Михаил Миков
Михаил Миков / БГНЕС, архив
"На две нива в ръководството на БСП тече чистка на неудобни хора, а партията върви към грешки с тежки последици", обяви пред bTV бившият председател на левицата Михаил Миков. Макар да не нападна пряко победилата го Корнелия Нинова, от думите му стана ясно, че той възнамерява да играе важна роля във вътрешната „червена” опозиция.

Корнелия Нинова поиска официално оставката на Георги Гергов, той я даде

По отношение на „ЦУМ-гейт” и срещите при Георги Гергов с участието на призналите си до момента Сотир Цацаров, Сашо Дончев, Мая Манолова, Слави Трифонов и Корнелия Нинова, бившият председател на БСП коментира: „Използването на тази квартира за такъв тип срещи очевидно води до внушения за задкулисност”. „Този случай беше използван (от Нинова – б.р.) да разчисти Георги Гергов, за да разкъса връзката, която има с него, защото той я избра за лидер на партията”, подчерта Миков и повтори думите си след гласуването на конгреса – че няма да участва в задкулисни игри за председателското място.

Георги Гергов след оставката: Задкулисието е повече тук при нас

„Който е правил такива сделки, да си носи последиците. Тук става въпрос за пазарлъци, които аз смятам, че не трябва да се случват.  Когато постигаш някакви сделки за определена подкрепа, ти оставаш в определени зависимости. Не знам как се късат, това не е гущер да си къса опашката”, подчерта Миков. Според него въпросът е накъде върви БСП, „доколко колективното ръководство е ангажирано в политиката на партията и доколко върви към един едноличен модел, което няма да е добре за нейните перспективи”. Миков обясни, че има „прочистване на неудобни” както с въвеждането на максимален брой депутатски мандати, така и с изваждането на народните представители от Изпълнителното бюро.

Цветанов: БСП е странна партия (ВИДЕО)

„Някои са по-равни в БСП. Председателят на партията може да е и в партийното, и в парламентарното ръководство. Мандатите на Стефан Данаилов от преди 10 ноември не се включват”, посочи Миков, който отбеляза, че в момента Румен Овчаров участва активно в работата на БСП.