/ / Thinkstock/Getty Images
Мнението е на проф. Валерия Касо
В битката с инсултите не трябват лекари-солисти, а да се работи в оркестър
96018
В битката с инсултите не трябват лекари-солисти, а да се работи в оркестър
  • В битката с инсултите не трябват лекари-солисти, а да се работи в оркестър
У нас трябва да се подобри координацията между лекарите специалисти и спешните медици. При лечение на състояния като инсулт не трябва да има лекари - солисти, а трябва да се работи в оркестър. Посланието отправи проф. Валерия Касо, председател на Европейската организация за инсулти, която взе участие във втората Национална среща, посветена на предизвикателствата в лечението на болните от инсулт в България.
 
Срещата, по инициатива на Българската дружество по неврология, се провежда в София, под надслов "Заедно по пътя към промяната. Да дадем шанс на живота".
 
Патологията при неврологичните заболявания се „подмладява“ в сравнение от преди 20 години

Не е въпрос да имаме само добри лекари, въпрос е да работят в екип, заяви при откриването на срещата проф. Валерия Касо, и даде следните препоръки.
 
"Трябва да се работи в екип, да привлечете всички, да няма солисти, това е един оркестър, който участва в лечението на инсулта. Трябва да провеждате кампании с общопрактикуващите колеги, трябва да имате уведомление преди пристигането в болницата, трябва да имате добър протокол за компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Ако имате отдалечени райони, трябва да имате и телемедицина", обясни проф. Касо.
 
Над 60% от всички смъртни случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания

Снощи е била разписана актуализация на Консенсусът за лечение на инсулти. Новият консенсус обединява всички най-съвременни подходи при терапията на въпросното състояние. В изготвянето му са участвали редица български и европейски невролози и неврохирурзи.
 

/ Thinkstock/Getty Images

 
Задачите на проекта са всеки пациент да получи едно и също качествено лечение, подчерта един от най-добрите специалисти по нервни болести у нас проф. Параскева Стаменова.
 
Ядките - истински природен дар за артериите и сърцето

"Само тогава може да се очаква една ефективност и една справедливост към пациентите. Усилията трябва да се фокусират върху увеличаване броя на отделенията, центровете за лечение на инсулти, както и отделения с легла за инсулти. Както и оптимизиране качеството на лечение в тези отделения", обясни проф. Стаменова.