д-р Евгени Хараланов, началник на Отделението по нервни болести в горнооряховската болница
д-р Евгени Хараланов, началник на Отделението по нервни болести в горнооряховската болница / netinfo
Патологията при неврологичните заболявания се „подмладява“ в сравнение от преди 20 години, твърди д-р Евгени Хараланов, началник на Отделението по нервни болести в горнооряховската болница.

Сега възрастовата граница при мозъчните инсулти е между 45 и 60 години, докато преди десетилетия пациентите, покосени от тази болест, са били във възрастовия диапазон от 55 до 70 години.

Неврологът отчита още, че за последните години тези заболявания са се увеличили с над 30%. От началото на годината до края на октомври през отделението са преминали 1232 пациенти, като това е едно от най-натоварените отделения в МБАЛ „Свети Иван Рилски“.

„Отделението ни е много натоварено с интензивен сектор и тежкоболни, които се нуждаят от бързи решения и обслужване още от Спешна помощ, съвместно с реанимация. В това отделение мозъчният инсулт е най- тежкото заболяване като патология, a клиничните пътеки са недофинансирани от НЗОК с оглед рехабилитацията и ресоциализацията на болния.

Мозъчният инсулт е крайният етап от усложненията на сърдечно- съдовите заболявания. България е на челните места по инфаркти и инсулти", коментира още д-р Хараланов, и допълва, че работата на медиците, които ги лекуват, е социално значима.

„Обикновено тежките случаи се поемат от общинските или областните болници. Други тежки патологии в отделението са мозъчните кръвоизливи и заболяванията на периферната нервна система (радикулити, плексити, полиневропатии), които заемат голям процент от обема на работа. Едни от сериозните фактори за тези болести са нелекуваните диабет и хипертония", обясни лекарят.

Д-р Хараланов отчита, че има ръст на усложненията от диабет като диабетна полиневропатия мононеврити, дископатии и др. През последните години се увеличават и тежките вирусни заболявания като менингити, енцефалити, автоимунна полиневропатия.

В отделението се очаква въвеждането на съвременен комплексен скенер, като средствата са осигурени от Община Горна Оряховица. "С модерния апарат ще се повиши качеството на диагностиката както на неврологичните заболявания, така и на тежката патология, която касае гастроентерологични, нефрологични и онкологични заболявания", посочва още д-р Хараланов.