/ БГНЕС
В страната има 2473 училища, от тях 156 са без медицинско обслужване
92743
В страната има 2473 училища, от тях 156 са без медицинско обслужване
  • В страната има 2473 училища, от тях 156 са без медицинско обслужване
Сега в страната има общо 2473 училища. От тях 156 училища са без медицинско обслужване, 52 са училищата с лекар на пълен щат, 55 са училищата с лекар на непълен щат, в 294 училища има фелдшер на пълен щат, а с фелдшер на непълен щат са 158 училища. 923 са училищата с медицински сестри на пълен щат, а с медицински сестри на непълен щат са 664 училища.

В 370 училища има медицинско обслужване от амбулатория за първична медицинска помощ, съобщи служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).
 

sxc.hu


В училищата сега има общо 390 психолози и 692-ма педагогически съветници, каза министър Денков. На днешната среща с НСОРБ са обсъждани мерки за по-ефективно медицинско обслужване в училищата след трагичната смърт в петък на четвъртокласничка в 52-о основно училище "Цанко Церковски" в София.
 
Няма да връщат лекарите в училищата

Едно от най-бързите решения, които ще се вземат, е да инструктираме учителите след всеки инцидент, при който има "посягане" на дете, те да се обаждат на медицинско лице. Ако има в училището медицинска сестра, веднага да се обаждат на нея, но ако няма в този момент, учителите да се обаждат на личния лекар, за да може грижата за детето да бъде прехвърлена на компетентно лице, обясни министър Денков.
 
80 млн. лева ще струва оборудването на лекарски кабинети в училища и детски градини

По думите му ще има и решения, които ще са свързани с превенция на различни проблеми с ученици, за да се намалят максимално неблагоприятните случаи с деца. В тази насока от НСОРБ предложиха да се назначат повече медицински специалисти в училище, каза министър Денков. Той отбеляза, че от МОН предлагат да се увеличи броят на психолозите и на педагогическите специалисти в училищата, защото техният брой е недостатъчен. Затова учителите, вместо да се занимават с преките си задължения в клас, са въвличани във възпитателни дейности с определени ученици, посочи образователният министър.
 

БГНЕС


Според проф. Денков друга мярка за справяне с агресията в училище са извънкласните дейности за учениците, които обаче изискват специалисти и методическа подготовка. Необходима е и квалификация на педагогическите кадри по тази тематика, която е специфична, за да могат във всеки проблемен случай учителите да имат алгоритми за решения, каза министър Денков.

Николай Денков: Учителите да търсят личните лекари на децата при критични ситуации

Той коментира, че "сега има добре разписан алгоритъм какво се случва, след като е станал някакъв инцидент в училище, но не е ясно написано, като решение и алгоритми какво се случва, ако се появи потенциална опасност", визирайки случилото се 11-годишното момиче от 52-о училище. При инцидент учителите трябва да знаят към кого и към каква служба да се обръщат, кой ще вземе решение, посочи министър Денков.
 

БГНЕС


Парадокс с регламент за сестрите в училище - могат ли да помогнат при инцидент?

Той съобщи, че тези проблеми ще бъдат обсъдени отново утре на среща с представители на НСОРБ, на ДАЗД, на МЗ, МП и на МВР. Вижда се, че проблемите в училище не могат да бъдат решени само с усилията на учителите и на МОН, заяви служебният образователен министър.
 
Очаква се да бъдат направени промени в наредбата за приобщаващото образование.
БТА