/ Thinkstock/Getty Images
Медицински сестри в училище
92708
Медицински сестри в училище
  • Медицински сестри в училище
Дори медицинската сестра да е била в кабинета си в столичното 52-о училище, тя нямало да може да помогне на 11-годишното момиче, което вчера почина. Причината е, че по регламент сестрите не могат да извършват манипулации, нито да изписват лекарства. Това коментира пред „Дарик” Надежда Николчева, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. 
 
Според действащата още от 2000 г. Наредба за здравните кабинети в учебните заведения, медицинските лица се назначават на 4-часов работен ден. По думите на Николчева проблемът идва от факта, че лекарите и медицинските сестри в училищата и детските градини не принадлежат нито към здравната система, нито към съответното учебно заведение.

11-годишно момиче почина след бой в училище
 
Първия парадокс, с който се сблъскват медицинските сестри, които работят в учебните заведения, е, че те не могат да окажат адекватна помощ при нужда. Това обясни Надежда Николчева и допълни:
 
"Например, когато има медицинска сестра, дори и да е там, тя няма право на манипулационни действия. По длъжностните характеристики, които са им разписани, те без лекар и едно хапче не могат да предпишат", каза тя.
 
Друг проблем, който Николчева вижда, е, че медицинските лица в училищата не са част от общата здравна система.

Починалото момиченце три пъти си гълтало езика, линейката дошла след 30 минути (ВИДЕО)
 
"Едно дете, когато се разболее, дори и да има лекар в училище, няма координация. Лекарят в училище не може да го лекува, не може да му издава медицински документи, направления... Тоест трябва да се помисли за една координация", посочи тя.
 
"Когато има лекар в едно училище, той да е с принципа на личните лекари и да има същите правомощия. Много по-удобно ще е и за родителите, и за самите деца. Защото сега, ако едно дете се почувства неразположено в училище, всъщност легитимният преглед е чрез личния лекар и родителят трябва да го заведе при личния лекар, въпреки че детето вече е прегледано от лекар. Тоест нашите медицински работници са извън здравната система", каза още Николчева.