/ БГНЕС
Медицинска сестра не би предотвратила трагедията с починалото дете
92739
Медицинска сестра не би предотвратила трагедията с починалото дете
  • Медицинска сестра не би предотвратила трагедията с починалото дете
В случая с починалото 11-годишно момиче при инцидент в училище, дори на място да е имало медицинска сестра, тя не е била в състояние да окаже медицинска помощ, коментира днес здравният министър д-р Илко Семерджиев.

По негови думи от обаждането на спешния телефон 112 до пристигането на линейката са изминали не повече от 15 минути, но състоянието на детето вече е било много тежко.

11-годишно момиче почина след бой в училище

В последните години няма политици, които да не обещават, че ще върнат училищните лекари, припомни Семерджиев, в коментар по темата с трагичната смърт на 11-годишното момиче.

"Както виждате повече от пет-шест правителства не са върнали училищните лекари. България вече не е тоталитарна държава, не е казарма. Не може да въдворите един човек да работи там, където той не желае. Второ, училищните лекари обикновено, в ония времена, в които ги имаше, стояха по 8 часа и раздаваха медицински бележки. Те не практикуваха медицина. Децата в училищата са здрави и се нуждаят единствено от долекарска помощ. Трето, всяко дете си има общопрактикуващ лекар. Той знае неговия телефон и може да се обади по всяко време", обясни Семерджиев.

Няма да връщат лекарите в училищата

Според министъра обаче присъствие на медицинска сестра във въпросното училище в случая не би помогнало.

"За съжаление дори да е имало медицинска сестра и да е била потърсена още към 14-14.30 ч., тя няма как да окаже медицинска помощ в този случай. В този случай за мен основното е всеки български гражданин, когато види, че друго човешко същество страда, трябва по някакъв начин да потърси помощ за него. Ако тази помощ се потърси навреме, има шанс нещата да завършат добре. Ако не се потърси навреме, се случват и инциденти", коментира Семерджиев.

Напрежение и оставки в "Пирогов"

По темата за случващото се в "Пирогов", министърът допълни, че в болницата се извършва ремонт, който не е планиран в последните дни, откакто проф. Асен Балтов е директор. Затова според Семерджиев напрежението, което назря във въпросното лечебно заведение, е субективно и високо емоционално, а не обективно.

Семерджиев подкрепи тезата, че когато в дадено отделение се извършва ремонт, в него не могат да се изпълняват медицински функции.