Увеличават издръжката в домовете за деца, лишени от родителски грижи
Увеличават издръжката в домовете за деца, лишени от родителски грижи / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

С 50 процента от първи юли ще се увеличи издръжката в домовете за деца, лишени от родителски грижи. Това предвижда приетата от правителството Национална програма за закрила на детето, съобщи социалният министър Емилия Масларова. Тя припомни, че от първи януари тази година издръжките в домовете за деца с увреждания са били увеличени с 20 процента.

Намаляване на детската бедност, подобряване на стандартите за живот и закрила от насилие, това са част от приоритети в Националната програма за закрила на детето през 2008 година. Освен направените сега увеличения на издръжката вероятно от 1 януари 2009 година тя ще се повиши с още 20% за децата в домовете с увреждания и лишените от родителски грижи, каза Масларова.

На семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания, се предоставя месечна добавка в размер на 70% от минималната работна заплата до завършване на средното образование от детето.

До 20 май всички министри трябва да докладват каква част от подчинените им сгради са достъпни за лица с увреждания. Това е разпоредил министър-председателят Сергей Станишев, съобщи Емилия Масларова. По думите й до края на октомври всички обществени сгради към дадено министерство трябва да бъдат достъпни и за инвалидите.