Установиха незаконни дейности в парк „Витоша, сигнализират прокуратурата
Установиха незаконни дейности в парк „Витоша, сигнализират прокуратурата / снимка: sxc.hu

Служители от Регионална дирекция по горите в София, Регионалната инспекция по околна среда и общински чиновници в присъствието на представители на "Витоша ски", стопанисващи ски-писта "Витошко лале", са извършили проверки по сигнали за незаконни дейности на територията на парка, в района на хижа "Алеко", съобщиха от ИАГ.

При проверките на 30 октомври и 9 ноември са констатирани подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски-писта "Витошко лале", както и монтиране на временен обект за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на ски-пистата. Документи за ремонта и разрешителни за изграждането на такъв пункт не са предоставени.

Едновременно с това инспектиращите са установили, че са премахнати скали (морени), унищожен е повърхностният почвен слой и горскодървесна растителност в дървопроизводителна територия чрез използване на тежка строителна техника, която и в момента е на терена.

За незаконосъобразните дейности ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство. Ще бъде уведомена и прокуратурата за извършване на проверка на престъпления по Наказателния кодекс.