US съдия похвали съдилищата ни
US съдия похвали съдилищата ни / netinfo

Сведения за корупция в българските съдилища има рядко и в сравнение със статистиката, свързана със съдилищата в Европа, се вижда, че движението на делата става по сравнително добър начин. Това заяви в Сливен съдия Кенет Стюарт, директор на програма „Инициатива за укрепване в съдебната система” на Американската агенция за международно развитие.

Според него времето, което е необходимо за придвижване и решаване на делата, поставя България на едно средно място сред всички европейски съдилища.

Не може да се каже същото обаче за останалите части от съдебната система, заяви Стюарт. Той допълни, че през последните няколко месеца се наблюдават много положителни промени в прокуратурата и имало предпоставки хората в България и експертите от ЕС да вярват, че прокуратурата също ще се превърне в едно добро звено.

За съжаление естеството на докладите на ЕС е такова, че те са насочени само към нещата, които все още трябва да бъдат подобрявани. Ето защо тонът на тези доклади понякога изглежда доста негативен. Но всъщност в българските съдилища вече са извършени много положителни промени, подчерта съдия Кенет Стюарт.