Коалиционна среща в Народното събрание заради социалните и икономически мерки, предложени от БСП.

Специално за заседанието в парламента пристигна и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. По думите на Нинова, която е и лидер на БСП, сред обсъжданите теми ще е овладяване на инфлацията и цените, както и компенсирането на доходи. „Слагаме началото на разговора за актуализация на бюджета“, посочи още тя.

коалиция съвет
БСП


БСП иска увеличение на пенсиите и таван на цените на някои храни

Лидерът на БСП посочи предложенията на левицата: “Те са в няколко посоки. Данъчната политика – да помислим за възможностите за намаляване на ДДС и акцизи на горивата и на регулираните стоки. Да обсъдим възможността за необлагаем минимум. Трябва да определим понятие за енергийна бедност, за да могат да се отпуснат енергийни помощи на енергийно бедните. Таван на цените като една много гореща тема, по която имаме различни мнения. Ние ще предложим такива варианти, позовавайки се на опита наложен вече в Испания, Румъния, Унгария и други европейски държави", допълни Корнелия Нинова.

Великден по време на инфлация: Колко струват яйцата в навечерието на празника

Коалиционните партньори от левицата също така излизат с 4 варианта за преизчисляване на пенсиите. "Това е наша стара политика - преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход“, обясни министърът на икономиката.