Уорлик: Важни решения очакват „стабилна България
Уорлик: Важни решения очакват „стабилна България / Sofia Photo Agency, архив

Няма официална дата за отпътуването на американския посланик Джеймс Уорлик от България, това каза самият той в интервю за bTV.

Уорлик заяви още, че се притеснява от случващото се в Румъния. „Районът, в който се намира България е труден - кризата в Гърция, опитите на сърбите да сформират правителство. Важно е да разграничим процесите в тези страни," заяви Уорлик.

„Всяка една от тези страни е различна. Добрата новина е, че България е една от най-стабилните страни. Тук имате много стабилна фискална политика," добави Уорлик и похвали сделката с еврооблигациите на финансовия министър Симеон Дянков.

Американският дипломат каза също, че няма притеснения относно демокрацията в България и заяви, че страната ни е истински символ на фискална стабилност в региона.

„Решението да бъдете фискално отговорни се отразява на всички," заяви още Уорлик.

Посланик Джеймс Уорлик коментира промените в правораздаването и съдебната система. „Не става въпрос само за арести, искаме да има едни ефективни съдилища," каза той и отбеляза, че в тази сфера предстоят важни решения като избора на новия Висш съдебен съвет.

„Надявам се процесът да бъде прозрачен. Важно е да се знае какъв е профилът на кандидатите, тяхната предистория", посочи Уорлик. По думите му предстоят и други важни назначения - „за главния прокурор, за Комисията по отнемане на имуществото".

„Когато такива процеси се случват при закрити врати, това води до загуба на доверие в тези лица. Самите те трябва да настояват за прозрачност", смята ръководителят на американската дипломатическа мисия в България.

В следващия доклад от Брюксел се очакват критики по адрес на България за купуването на гласове. Уорлик отчете проблемите на последните избори, но не се ангажира с оценка за това „до каква степен и колко сериозни са били те".

„Този род поведение вече не е приемливо," заяви Джеймс Уорлик, но призна, че и в САЩ се случват аномалии в изборния процес.