Удължиха срока за работата на комисията „Станишев
Удължиха срока за работата на комисията „Станишев / снимкa: Sofia Photo Agency

Парламентът удължи с четири месеца срока на действие на временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени през последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев.

По време на дискусията от левицата попитаха защо в продължение на два месеца комисията е провела толкова малко заседания и нищо не е констатирала. В отговор председателят й от ГЕРБ Стоян Мавродиев каза, че до момента са постъпили материали от стотици страници от различни ведомства, които все още се обработват. Мавродиев увери, че членовете на комисията няма да получават допълнителни възнаграждения за работата си в нея.

От своя страна бившият премиер Сергей Станишев заяви, че приетата декларация е с чисто политически характер и е разгледана тогава, когато той дава показания в прокуратурата. Това е още доказателство как парламентът се превръща с чисто политически орган на управляващата партия, каза още лидерът на БСП и допълни: „Хората не могат да се примирят, че се правят парламентарни декларации по политически въпроси".

С един месец се удължава срокът на действие на временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на парламентарните избори. Председателят на комисията Явор Нотев заяви от парламентарната трибуна, че е необходимо още време за обработка на получената в комисията информация. Той увери, че членовете на комисията не получават възнаграждения за дейността си в нея.

Освен това бюджетът й е напълно достатъчен за нейната работа и през следващия един месец. Нотев допълни, че досега комисията е провела шест заседания, седмото е насрочено за утре.