Учениците ще слушат лекции по военно обучение
Учениците ще слушат лекции по военно обучение / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Учениците в 9-ти и 10-ти клас ще слушат по пет часа лекции военно обучение за защита на Отечеството. Това приеха депутатите при гласуването на първо четене на законопроекта за резерва.

Участието в доброволния резерв, в който могат да се включат пълнолетни граждани до 50 години, ще носи и привилегии като лечение в болниците на военното министерство, почивки в базите на ведомството, както и предимство при постъпване на работа в армейските структури. Всеки резервист ще получава и една годишна заплата. Собствениците на техника ще могат да я отдават под наем на резерва.

Военният министър Аню Ангелов заяви, че законът за резерва е закъснял, защото наборната задължителна служба е закрита през 2008 г.

Венцислав Лаков от „Атака”, заяви, че формацията не е съгласна хора с двойно гражданство да бъдат включени резерва. Недопустимо резервисти да бъдат мобилизирани и за участие на мисии в чужбина, смятат още от партията.

В законопроектът е записано, че работодателите ще бъде длъжни да освобождават служителите си, ако са повикани на служба и няма да имат право да ги уволняват. За сметка на това държавата ще им изплаща обезщетение, което ще се определя в договора за служба в резерва. Според заявката на военния министър Аню Ангелов в резерва трябва да влязат поне 3500 български граждани, които да подпомагат постоянния армейски състав.