/ БГНЕС
„Всички суспектни пациенти за COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, от днес ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция“. Това посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той, заедно с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, на място, в Координационния център, разясни пред медии как ще функционира новата структура.

Координационен център София
БГНЕС

Координационният център, чието създаване беше инициирано от министър Ангелов преди по-малко от месец, ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До Координационния център от екипи на ЦСМП ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус.

Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница.

Координационен център София
БГНЕС

Координационен център София
БГНЕС

По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика. Това обясни директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

"Целта е да съкратим времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да гарантираме на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване", посочи директорът на ЦСМП София д-р Георги Гелев.

Координационен център София
БГНЕС

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение, коментира още д-р Пенчев.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

Координационен център София
БГНЕС