Тръгна делото срещу Красьо Черния
Тръгна делото срещу Красьо Черния / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският районен съд даде ход на делото срещу бизнесмена от Плевен Красимир Георгиев, по известен като Красьо Черния. Според обвинението той е излъгал прокуратурата, че не се познава с магистрати, но след проверка на телефонните му разпечатки стана ясно, че той е говорил с множество съдии и прокурори. Георгиев е разследван и за укриване на доходи и търговия с влияние.

Показания пред съда даде прокурорът Първолета Никова, пред която подсъдимият е съобщил невярната информация. По думите й, Красьо Черния е отрекъл пред нея да познава каквито и да е юристи, тъй като не се е налагало да ползва подобни услуги.

Пред съда показания даде и съдията от Шумен Тодор Тодоров, които посочи, че е станал жертва на лобизъм от страна на Красьо. Бизнесменът бил казал на Тодоров, че може да му помогне да спечели ръководен пост в районния съд в Шумен, като използва контактите си във ВСС. Самият Георгиев заяви, че имал приятели, за които едва в последствие разбрал, че са магистрати.

Красьо Черния отрече да е човекът, който разпределя позициите на съдиите в страната.

За Георгиев се твърди, че е лобирал срещу заплащане за назначаване на магистрати.

Контактите му със съдии станаха причина за един от най-големите скандали в съдебната система. Последваха и дисциплинарни уволнения във Висшия съдебен съвет.