Тристранката ще обсъди как да се подобри дейността на ТЕЛК
Тристранката ще обсъди как да се подобри дейността на ТЕЛК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тристранката ще обсъди как да се подобри дейността на ТЕЛК
54218
Тристранката ще обсъди как да се подобри дейността на ТЕЛК
  • Тристранката ще обсъди как да се подобри дейността на ТЕЛК

ТЕЛК да оценява вида и степента на увреждане, а звената на Националният осигурителен институт да определят възможността на човек с увреждане да упражнява конкретна трудова дейност в пълен или ограничен обем. Това се предлага в концепцията за подобряване на организацията и дейността на медицинската експертиза, която ще бъде обсъдена от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Концепцията е внесена от социалния министър Тотю Младенов. В документа се предлага НОИ да преценява дали човек с увреждане има право на инвалидна пенсия в пълен или непълен размер, въз основа на медицинската експертиза, професионалната характеристика от работодателя и документите от службата по трудова медицина.

Според концепцията медицинската експертиза на хората в работоспособна възраст не трябва да се отделя към специални структури на НОИ, а сегашният ред за освидетелстване и обжалване на този вид експертиза трябва да се запази.

Предлага се въвеждане на максимален срок от три години за трудоустрояване на хората с увреждания. НОИ ще извършва експертиза на трайно намалената работоспособност на човек, като определи възможността му да работи в конкретна професия, в пълен или ограничен обем, при обичайни или облекчени условия.

Институтът ще преценява и дали човек има право на инвалидна пенсия. Въз основа на медицинската документация и данните за работния процес ще се прави преценка на възможностите на лицето да продължи работа на заеманото работно място.

За самоосигуряващите се и безработните лица ще се установи ред, по който да се преценява възможността им да изпълняват трудови ангажименти. На базата на тази оценка ще се отпуска инвалидна пенсия в пълен или непълен размер за определен период от време.

Медицинската експертиза ще служи като основа за социалната оценка от структурите на Агенцията за социално подпомагане.

Концепцията предвижда до края на годината да бъде готова единната информационна система на медицинската експертиза, а новата организация на работа да се прилага от 2014 г.