/ БГНЕС
През последния месец се наблюдава тревожна тенденция от увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове, съобщиха от „Български държавни железници“ (БДЖ). 

От там уточняват, че само в четвъртък (23-и март) са регистрирани 3 случая на посегателства с камъни над композиции в различни участъци на страната.

А от началото на месец март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19.

Оказва се, че освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси. Последният такъв случай е отбелязан през вчерашния ден (26-и март), докато от началото на годината са регистрирани общо 4 подобни посегателства.

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите. Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ, посочват от дружеството. 

"Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек", пишат от БДЖ. 

Дружеството уточнява, че с цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия.

"Освен това се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол. Благодарение на тези съвместни действия през последните години броя на посегателствата намалява значително", съобщават от „Български държавни железници“. 
 
БДЖ