Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Едва 14% от българите оценяват отминаващата година за добра за България. Близо половината гледат по-скоро с оптимизъм към следващата. Това показват резултатите от изследване на социологическа агенция „Тренд“, по поръчка на на вестник "24 часа". То е проведено в периода между 1 и 7 декември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 пълнолетни. 

Въпреки тежката година, която изпращаме, заради продължаващата пандемия от COVID-19, повече от половината българи (55%) казват, че са били щастливи през 2021 г. Прави впечатление, че най-младите в най-голям дял заявяват, че са били щастливи (близо три четвърти), докато тези над 70 години по-скоро не са били щастливи през изминаващата година. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 г. и 2020 г. сочат, че през тази годината българите са били по-щастливи от миналата, но по-малко щастливи от 2019 г.

В година, доминирана от пандемия от COVID- 19, икономическа несигурност и политическа нестабилност, очаквано само 14% от българите заявяват, че 2021 г. е била добра година за България, докато 79% са на мнение, че годината е била лоша за страната ни, отчита изследването. В сравнителен план с данните в последните 5 години, са регистрирани сходни стойности между тази и миналата година, които обаче са много различни от данните между 2017 и 2019 г. "По всичко личи, че пандемията и съпътстващите проблеми около нея са променили видимо оценките на българите за последните две години в негативна посока", отчитат социолозите.

За сметка на това, в личен план, превес вземат положителните оценки – 46% от анкетираните оценяват годината като добра, докато 42% я определят като лоша. И тук по-младите и по-богатите в по-сериозни дялове заявяват, че годината им е била добра. И тук сравнителните данни от последните години сочат година по-близка до предишната. Разликите между последните две години и тези между 2017 и 2019 г. изглеждат съществени, отчитат още от агенцията.

Българите са заредени с оптимизъм за предстоящата 2022 г. Близо два пъти повече са на мнение, че България я очаква по-добра година (47%) от тези, които прогнозират лоша година за страната ни (24%). В личен план, нивата на оптимизъм са дори по-високи. Повече от половината (52%) от анкетираните заявяват, че очакват една по-добра 2022 г. за себе си, а 18% - по-лоша. 

Изследването на социологическа агенция „Тренд“ е направено по поръчка на на вестник "24 часа". То е посветено на нагласите на българите за отминаващата 2021 и предстоящата 2022 година. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 души на възраст 18+.  
БГНЕС